2019-Heykeltıraş Mehmet Aksoy’dan destek, “Semah” heykeli

2019 yılında, Nimri Kulluklarına Türkiye’nin tanınmış heykeltıraşlarından Mehmet AKSOY’un desteği geldi. Mehmet AKSOY’un kulluklardan esinlenerek hazırladığı “Semahheykeli tasarımının uygulaması; Antalya’daki Erkılıç Mermer Fabrikasında, Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi Heykeltıraş Ferit YAZICI yönetiminde, heykel bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. “Semah“, projeye katılan öğrenciler ile birlikte, Mehmet AKSOY tarafından, Nimri Köyü girişine inşa edilen “Sanat Harmanı”ndaki yerine kondu.  Böylece, ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un ilk kez bir heykeli, Anadolu’nun yüzyıllardır kulluk geleneği olan Nimri köyünde yaşamaya başladı.

Heykeltıraş Mehmet  AKSOY, “Nimri Köyü Sanat Projesi” için hazırladığı SEMAH isimli heykeli ile projeye çok değerli bir destek verdi.

Antalya, Erkılıç Mermer Fabrikası, Ustanın genç heykeltıraşlar ile buluşması, 15 eylül 2018

Elazığ’ın Keban ilçesi, Nimri Köyünde 25 – 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirillen Proje, yörede, « KULLUK » ismiyle anılan, kaybolmaya yüz tutmuş bir gelenekten esinleniyor.

Mehmet AKSOY, tasarımını yapıp yönettiği heykel çalışmasını, Nimri’de adına ‘Kulluk’ denen, doğadaki taşların üst üste konulması ile yapılmış insan şeklini andıran dikili taş anıtlar’dan esinlenerek hayata geçirdi.

Sanatçı Mehmet Aksoy “Nimri Kullukları” projesi için hazırladığı çalışma ile ilgili şunları anlattı : « Taşı taş üstüne koymak derler hani, bir şeyi yapmak emek vermek anlamında. Kulluklarda da bu artık metaforik bir anlam taşımıyor, birebir  öyle. Ama yeni metaforlara da gebe… Taşı taş üstüne koyuyorlar ve bu iş, genellikle o coğrafik bölgede bulunan « SAY » taşlarından yapılıyor . Birilerine bir yeri bir yönü tarif etmek, onları yönlendirmek için üst üste konan bu taşlar, kerteriz noktası olarak da kullanılıyor. Nimri’de Kulluk diye adlandırılan  bu taşların,  dünyanın bir çok yerinde, farklı isimlerle, farklı amaçlarla var olduğunu görüyoruz. Astrolojik yada tinsel amaçlar da olabiliyor bu. Ben de, gökteki enerjinin yere, yerdekinin  de göğe aktarılmasında insanın iletken olarak görülmesi şamanik fikrinden yola çıkarak taşları üst üste kendimce koymayı düşündüm. SEMAH Heykeli böyle ortaya çıktı. Yapımında  başta Heykeltraş Ferit  YAZICI ve Antalya güzel sanatlar fakültesi Heykel Bölümü  öğrencilerinin  değerli  katkıları  var… Onlara teşekkür ediyorum… »

Yapım aşaması iki ay kadar alan SEMAH, Ayten ve Kemal Kılıç’ın Antalya’da bulunan Erkılıç mermer fabrikalarında, Akdeniz Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencilerinin de değerli emekleri ile hayata geçirildi. SEMAH’ın kurulumu, 29 Ağustos günü Nimri Köyü girişine inşa edilen alanda, proje destekçileri ile birlikte saat 18.00’de gerçekleşti. Bu yerleştirme ile, Türkiye ve Avrupa’nın bir çok kentindeki meydanları süsleyen heykelleri ile ünlü sanatçı, Mehmet AKSOY’un ilk kez bir eseri Anadolu’nun bir köyünde yaşamaya başladı.

Semah Heykeli projesi

TASARIM :   Mehmet AKSOY,  Heykeltıraş

YAPIM,  UYGULAMA : Ferit YAZICIHeykeltıraş, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyesi (2019).

Çalışmaya katılan Akdeniz Üniversitesi GSF Heykel bölümü öğrencileri:

Mukaddes DÖNMEZ – Araştırma Görevlisi. Doktora öğrencisi
Oğuz Can GENÇ – Yüksek Lisans öğrencisi
Tamay UYSAL – Yüksek Lisans öğrencisi
Kemal KAHVECİ – Lisans öğrencisi
Şirvan GÜNGÖRMEZ – Lisans öğrencisi
Kübra TÜRKMENOĞLU – Lisans öğrencisi
Seda TOM – Lisans Öğrencisi

SANATSAL RESİDENCE  : Erkılıç Mermer Fabrikası, Antalya. Kemal KILIÇ ve Ayten KILIÇ KAYA desteğiyle.

  • Boy. 4,21 m.
  • Mermer ; Korkuteli Bej taşı
  • Açılış  ; 29 Ağustos 2019

SEMAH

Akdeniz Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü
Arş. Gör. Dr. Ferit YAZICI’nın yazısı

Karagöz Sanat Evi tarafından yürütülen, Nimri Kullukları Sanat Projesi kapsamında; Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri, tasarımını heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı bir Kulluk heykel çalışmasını Antalya Erkılıç Mermer Fabrikasında gerçekleştirdiler.

Etkinlik sayesinde; sanatçı, sanat evi, üniversite ve özel sektör işbirliğinde yapılan heykel , 2019 Ağustos ayı sonunda, Elazığ’ın Keban ilçesi, Nimri Köyü girişinde hazırlanan Kültür Harmanı’na yerleştirildi, 29 Ağustos 2019 tarihinde Mehmet Aksoy tarafından dikilen heykelin kurulumuna, öğrencilerden Kemal Kahveci ve Şirvan Güngörmez katıldılar.

Nimri Kullukları Sanat Projesi, Anadolu’nun bir köyüne sanatın taşınması yanında, Akdeniz Üniversitesi GSF Heykel Bölümü öğrencilerinin deneyim kazanabilecekleri bir platform oluşturmuştur. Bu bağlamda özel sektör, sanatçı, üniversite ve Karagöz Sanat Evi’nin birlikte gerçekleştirdiği bu işbirliği, ülkemizdeki heykel sanatı eğitimine sağladığı sembolik katkı bakımından paha biçilemeyecek değerdedir. Proje, Türkiye’nin önemli heykeltıraşlarından Mehmet Aksoy gibi bir sanatçı ile genç heykel öğrencilerini aynı projede buluşturması açısından da başlı başına bir fark yaratıyor.
Sayın Mehmet Aksoy’a, kendisinin tasarladığı heykeli öğrencilerimizin uygulamasına izin verdiği ve değerli deneyim ve tecrübelerini paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz.
Bu ve benzeri etkinlikler, ülkemiz sanat eğitimi için son derece önem arz etmektedir. Böylesi etkinliklerin çoğalması özellikle öğrenci ve genç sanatçıların yetiştirilmeleri için devam ettirilmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bulunduğu topraklar göz önüne alındığında ve geçmişte dünyanın ilk heykel okullarının bu coğrafyada olduğu düşünüldüğünde, özellikle heykel sanatına ülkemizde sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğu anlaşılır.
İşte tam da bu sebepten dolayı, Nimri Kullukları adı altında gerçekleşen etkinlik, geçmişten gelip günümüzde yok olmuş bir kültürel mirası yeniden canlandırmaktadır. Bu kapsamda proje, Anadolu’nun tarihi geçmişinde insanlık kültürü için büyük öneme sahip heykel sanatına ve eğitimine yaptığı sembolik katkı açısından son derece değerlidir. Devamının gelmesi ve bu türden etkinliklerin çoğalması dileğiyle, teşekkürlerimizle…