Nimri Kullukları Sanat Projesi kapsamında, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Eğitim Bölümü öğrencileri, öğretim üyeleri Aylin Beyoğlu ve Şükrü Gürkan Uzunköprü’nün yönetiminde, 25 -30 Ağustos tarihleri arası, Nimri’de “Trakya” isimli bir kulluk anıt çalışması gerçekleştirdiler. Nimri’nin dağlık bölgesinin başladığı Karşıbaşı mevkiinde yer alan « Tuztaşı » üzerine dikilen “Trakya” kulluk açılışı 28 Ağustos 2019 tarihinde yapıldı.
Trakya’dan Nimri’ye “Kulluk” projesi
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü işbirliğiyle yapılan kulluk
Tasarım :
– Aylin BEYOĞLU, Doç. Dr. Ressam, Trakya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi.
– Şükrü Gürkan UZUNKÖPRÜ, Trakya Üniversitesi, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi.
Kulluk yapımına katılanlar:
- Aylin BEYOĞLU
- Şükrü Gürkan UZUNKÖPRÜ
- Asena SARCAN. GSF. Yüksek Lisans öğrencisi.
- Ümmühan TUTAK . Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü. Resim-İş Anabilim dalı 2. sınıf öğrencisi
- Tayfun YILMAZ. Eğitim Fak. Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü. Resim-İş Anabilim dalı mezunu.
Malzeme : Yerel taş, tuğla, metal, seramik
Kulluk boy; 2.50 m – Çap; 70 cm
Açılış ; 29 Ağustos 2019
Bu projede yapılan kullukta taş, tuğla, metal ve çini kullanılmış olup, kendi yapısı içerisinde bir kubbe ve tepesinde üç karga ile tamamlanmaktadır.
Kulluk: Her bir taşın üst üste, yan yana gelmesiyle gösteriyor yolunu kaybedene, isterse özellikle rotasını buraya çeviriyor gezgin, çoban, köylü, kentli bir nefes alabileceği seyirlik de olsun diye… Kulluk, üzerinde Anadolu’nun kendi öz değerinden esinlenmiş figürler taşıyor.
Kubbe: Dünya üzerindeki tüm varlıkların üstünü ayırımsız örten, koruyup kollayan ortak birleştirici gökyüzünü temsil ediyor.
Karga: İmge olarak sosyal yapıda bireye, birey özgürlüklerine vurgu yapılmakta, imgenin; zeki, mücadeleci ve asil oluşuna dikkat çekerek insana verilen değer yansıtılmaya çalışılmaktadır. Bireyin önemi, değeri yaşamı ve sadeliği, karganın asil yapısı ile yüceltilmektedir. Aylin BEYOĞLU ve Şükrü Gürkan UZUNKÖPRÜĞ